[ricetta ita sotto]
Hey everyone! How was you week?
I'm exited cause I'm waiting for my holidays next week (five days in a rooow), I'm going to Lyon with my bff. Now let's talk about food...
First of all let me introduce the main
ingredient of this recipe: wild hops.
It has roots in the same family of the hops use for bier but a different kind, of course!
This wild plant is easy to find in the countryside, close to the rivers, fields, woods sides as it is an invasive plant. It has diuretic, laxative, invigorating and refreshing property. You can use it instead of asparagus with rice and also in another recipe I’ll show you in the next days.
It has roots in the same family of the hops use for bier but a different kind, of course!
This wild plant is easy to find in the countryside, close to the rivers, fields, woods sides as it is an invasive plant. It has diuretic, laxative, invigorating and refreshing property. You can use it instead of asparagus with rice and also in another recipe I’ll show you in the next days.
As you can see in the pictures the top looks like an asparagus and the leaves have a specific shape, if the leaves are different it means they are not wild hops! Be careful!
I tried a gluten free flour in this recipe so all our glutenfree vegan out there can also join this one
Ingredients (for 12 muffins):
Ingredients (for 12 muffins):
200g buckwheat flour
1 baking powder bag
1 tsp salt
pepper
coriander
sweet paprika powder
150g wild hops
180g tofu
1 medium shallot or 2 small ones
250/300 ml soy milk (or rice) sugarfree
50 ml olive oil
Clean the wild hops with water and,
possibly, with bicarbonate, and boil in hot water for 2/3 minutes.
Cut finely the wild hops and the shallot and tofu in small squares, mix them properly.
Cut finely the wild hops and the shallot and tofu in small squares, mix them properly.
Keep 12 hops for the topping.
In a bowl mix flour, salt, pepper, coriander, sweet paprika powder and baking powder. Pour olive oil and half of the milk, add the cut ingredients and continue to mix and slowly add the remaining milk, you can need more or less in relation to the flour type. The mixture has to be well-blended but not too liquid.
Divide the mixture in the 12 cups and garnish with a hop.
In a bowl mix flour, salt, pepper, coriander, sweet paprika powder and baking powder. Pour olive oil and half of the milk, add the cut ingredients and continue to mix and slowly add the remaining milk, you can need more or less in relation to the flour type. The mixture has to be well-blended but not too liquid.
Divide the mixture in the 12 cups and garnish with a hop.
Bake at 200° for 25/30 minutes until golden brown.
Let them cool down before eating.
Let them cool down before eating.
Let me know if you'll try this recipe and send me some lovely pics! x
Francesca
Ciao a tutt*, come è andata la settimana?
Io sono entusiasta per le mie ferie di settimana prossima, andrò a Lione con la mia bff. Ma parlando di cibo...
Prima di tutto lasciatemi presentare l’ingrediente speciale di questa ricetta: il luartis, meglio conosciuto come luppolo selvatico o luvertin, bruscandolo, luperi e chi più ne ha più ne metta!
Io sono entusiasta per le mie ferie di settimana prossima, andrò a Lione con la mia bff. Ma parlando di cibo...
Prima di tutto lasciatemi presentare l’ingrediente speciale di questa ricetta: il luartis, meglio conosciuto come luppolo selvatico o luvertin, bruscandolo, luperi e chi più ne ha più ne metta!
Ingrediente che sono
andata a raccogliere nella fantastica e calda giornata di domenica con le mie
zampette!
Questa pianta selvatica è
facile da trovare in campagna, nei rovi e ai lati di fiumi, campi e boschi,
proprio perché è una pianta infestante. Ha proprietà diverse proprietà che
potrete leggere in questo post della Dietista Alessandra Zanini.
E’ ottimo da utilizzare
con il riso al posto degli asparagi e in un'altra ricetta che vi mostrerò nei
prossimi giorni.
Come potete vedere nella
foto la punta è uguale a quella di un asparago e le foglie hanno una forma
molto particolare, se le foglie sono diverse significa che non è luppolo
selvatico, prestate attenzione!
Per questa ricetta ho pensato di usare una farina senza glutine così la ricetta poteva essere appetibile anche per tutti i vegani celiaci.
Lavare il luppolo, possibilmente con del bicarbonato, e sbollentarlo in acqua bollente per circa 2/3 minuti.
Tagliare sottile il
luppolo selvatico, il tofu a piccoli dadini e lo scalogno a fettine e
mescolarli bene in un piatto. Tenete da parte 12 luppoli da usare come topping.
In una ciotola mettere la farina, il sale, il pepe, del coriandolo, poca paprika dolce e il lievito, mescolare bene.
In una ciotola mettere la farina, il sale, il pepe, del coriandolo, poca paprika dolce e il lievito, mescolare bene.
Aggiungere l'olio e metà
del latte, poi aggiungere gli ingredienti precedentemente tagliati, continuare
a mescolare aggiungendo il latte man mano. L'impasto deve essere ben amalgamato
ma non eccessivamente liquido, quindi non esagerate.
Dividete l'impasto nelle
12 formine e aggiungere il luartis intero come decorazione.
Cuocere a 200° per 25/30
minuti fino a quando saranno dorati.
Lasciare raffreddare prima di servire.
Lasciare raffreddare prima di servire.
Fatemi sapere se proverete la ricetta e mandatemi qualche foto dei vostri esperimenti da condividere!
Francesca
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